Hem 5 Sanering och rengöring 5 Luktsanering

Luktsanering

Dålig lukt skapar både obehag och oro, och kan även tyda på miljöproblem i huset.

Vi vet hur man sanerar lukt, allt från katturin och mögel till brandrök och tobaksrök, och framför allt hur man gör det på rätt sätt så att dålig lukt inte återkommer. Du kan läsa mer om hur vi jobbar specifikt med nikotinsanering här.

Vi börjar med att hitta orsaken! Det är inte alltid självklart vad den dåliga lukten beror på och var den kommer ifrån, exempelvis om lukten beror på fukt eller mögel. Vid luktsanering är det därför viktigt att först hitta källan till den otrevliga lukten, och var i huset/fastigheten som det finns behov av att sanera för att få bort dålig lukt. Misstänker vi exempelvis att lukten beror på fukt kan det vara på sin plats med en fuktkontroll eller fuktutredning.

Starka lukter kräver starka metoder.

I vår arsenal har vi en rad olika metoder som vi sedan använder utifrån gedigen kunskap om vad som fungerar bäst på olika material och olika luktproblem:

  • Kemikalier och högtryckstvätt
  • Vaportek, en metod som används för att ta bort tobakslukt/nikotinlukt i rum
  • Rökätare, en metod som minimerar brandrökslukt i exempelvis trappuppgångar
  • Ozonering, ozonbehandling, en metod där vi behandlar möbler och saker på plats i en ozonkammare för att effektivt få bort röklukt efter brand eller rökskador
  • Foggning eller foggermetoden är en metod där man fyller rummet med kemisk ånga för att ta bort mögellukt och annan dålig lukt, bland annat efter brandskador
  • Jonisering mot dålig odör från t ex mögel, rutten mat med mera. Joniseringsaggregatet producerar negativa joner i rummet. Jonerna bildar syreklungor av förorenade partiklar som sedan filtreras bort
  • Spärrmålning, patentering, målning med alkyd- eller oljebaserad spärrfärg. Förseglar luktpartiklar i byggnadsmaterialen. Efter spärrmålning färdigställs ytan med slutligt ytskikt. Spärrmålning är ett komplement och föregås av annan luktsanering eller behandling

Ocab har avtal med alla försäkringsbolag så att vi skall kunna lösa hanteringen av ditt ärende så smidigt som möjligt om problemet är ersättningsbart via din försäkring.

Hur använder jag ROT-avdraget vid saneringsarbeten?

Regler för rotavdrag vid sanering 2024 – detta gäller

Från juli 2024 gäller nya regler för rotavdraget, en skattereduktion som ger privatpersoner möjlighet att få avdrag på arbetskostnader vid renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Här följer en översikt av de viktigaste reglerna som gäller för 2024, särskilt för sanering av asbest, nikotin och radon.

Höjt tak för rotavdraget

Från 1 juli 2024 höjs taket för rotavdraget till 75 000 kronor per person och år. Det innebär att varje person kan få upp till 75 000 kronor i skattereduktion för rotarbeten under beskattningsåret. Ett hushåll med två personer kan därmed få upp till 150 000 kronor totalt för rot- och rutarbete. Fram till den 30 juni 2024 är taket 50 000 kronor per person.

Hur stor del av arbetskostnaden täcks av rotavdraget?

Rotavdraget täcker upp till 30 procent av arbetskostnaden, medan materialkostnader och andra kringkostnader, som resor och administration, inte är avdragsgilla.

Villkor för att få rotavdrag

För att kvalificera dig för rotavdrag måste följande krav vara uppfyllda:

  • Du måste äga bostaden vid tidpunkten för arbetet.
  • Bostaden ska vara din eller dina föräldrars permanenta bostad eller fritidshus.
  • Du måste vara den som faktureras och betala för arbetet.
  • Du ska ha rotavdrag kvar att utnyttja och betala skatt i Sverige.

Bostäder som omfattas

Rotavdrag kan användas för arbeten i småhus, ägarlägenheter och bostadsrätter som ägs av den som ansöker om avdraget. Uthyrda bostäder, nybyggda bostäder som ännu inte är färdigställda samt arrenderade bostäder omfattas inte.

Sanering av asbest, nikotin och radon med rotavdrag

Sanering av asbest och radon berättigar till rotavdrag, eftersom det handlar om åtgärder som förbättrar säkerheten och boendemiljön. Sådana saneringar är ofta nödvändiga för att uppfylla lagkrav och minska hälsofaror.

Exempel på rotavdrag vid sanering

Om arbetskostnaden för att sanera asbest i ditt hem är 10 000 kronor, kan du dra av 30 procent, vilket ger en skattereduktion på 3 000 kronor. Om du även behöver sanera radon för 30 000 kronor, kan du få ytterligare 9 000 kronor i skattereduktion. Totalt kan du få 12 000 kronor i avdrag för dessa två arbeten, förutsatt att du inte har nått taket på 75 000 kronor.

Viktigt att komma ihåg

För att kunna utnyttja rotavdraget måste företaget fakturera korrekt och du ska betala inom rätt beskattningsår. Det är sedan företaget som ansöker om skattereduktionen hos Skatteverket.

Mer information finns på Skatteverkets webbplats

För mer detaljer och specifika regler som rör ditt arbete, besök Skatteverkets webbplats via denna länk.

Skatteverket

Kontakta oss

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Click or drag files to this area to upload.You can upload up to 5 files.

Andra tjänster

Gratis videorådgivning

Via din mobil gör vår tekniker en första bedömning av skadan tillsammans med dig och rekommenderar vad du bör göra härnäst – utan ett fysiskt besök, helt gratis!

Bokning av tjänster på hemsidan

Vet du eller misstänker du att du har en skada? Beställ en besiktning, kontroll eller utredning direkt online.

Hitta ditt närmaste Ocab Servicekontor

Behöver du kontakta ett Ocab servicekontor i närheten där du bor? Sök med ditt postnummer och använd kontaktformuläret.