Facebook
Hem 5 Radondosor

Radondosor

Misstänker du att det finns radon i din bostad? En radonmätning visar om du har problem. Så här beställer du och utför mätning:

Mätning av radon görs under eldningssäsongen, dvs. oktober-april och avslutas senast den 30 april. Det finns dosor för långtidsmätning och för korttidsmätning. Långtidsmätning som är årsmedelvärdesgrundande ska göras under minst två månader men gärna tre månader. Korttidsmätning är endast rådgivande och görs under 7-10 dagar. Korttidsmätning kan genomföras året runt.

Beställ radondosor för lägenhet, radhus eller villa

Testpaket och analys levereras från vår ackrediterade samarbetspartner Eurofins. Din beställning levereras med posten från dem och vanligtvis inom 5 arbetsdagar.

Du kan redan nu beställa radondosor för höstens mätperiod och få dem hemskickade, men mätning kan påbörjas tidigast den 1 oktober 2023. Korttidsmätning kan genomföras året runt. 

Bild på tre Eurofins radondosor

Denna tjänst riktar sig till dig som är privatperson och önskar mäta radon i din privata bostad.

Alla priserna nedan är inklusive moms, frakt och analys.

  • Långtidsmätning: mätpaket med 2 mätdosor 495 kr. Extra mätdosa 175 kr
  • Korttidsmätning: mätpaket med 2 mätdosor (7 dagar) 550 kr. Extra mätdosa 195 kr
Beställ radondosor här
  • Långtidsmätning: mätpaket med 2 mätdosor 420 kr. Extra mätdosa 150 kr
  • Korttidsmätning: mätpaket med 2 mätdosor (7 dagar) 495 kr. Extra mätdosa 175 kr
Beställ radondosor med medlemsrabatt här

Så här gör du

När du beställer radondosor får du hem ett paket med instruktioner hur du utför mätning och uppföljning.
Ett mätpaket innehåller:

  • Radondosor i lufttät påse
  • Instruktioner hur du ska göra och var dosorna ska placeras
  • Frankerat returkuvert

Du kan registrera detektorerna på vår kundportal, där skriver du in var detektorn är placerad och när påsen öppnades.

Efter mätning, följ instruktionerna och skicka tillbaka detektorn för analys i den förfrankerade påsen. En analys av din mätning är klar på ca 1 vecka efter att radondosorna kommit till labbet.

Om det i en långtidsmätning konstaterats att värdet är över 200 bq/m3 kontaktar du Ocab för en radonbesiktning i din fastighet. Vi tar reda på var radonet kommer från och ger dig ett åtgärdsförslag med prisuppgift.

Placering och antal dosor beroende av bostadstyp

Villa / Radhus
Dosorna ska placeras i sovrum och vardagsrum. Det ska finnas minst en dosa på varje våningsplan. Finns källare som man vistas i, dvs. har sovrum eller gillestuga ska dosor placeras i källaren. Finns det bara tvättstuga, förråd eller liknande i källaren behöver man inte mäta eftersom det inte är ett boutrymme.

Lägenhet
Minst två rum i en lägenhet ska mätas. Dosorna ska placeras i sovrum och t.ex. vardagsrum. Man behöver inte mäta i våtutrymmen. Finns det flera våningsplan ska en dosa placeras på varje plan.

Fastighetsägare
Alla lägenheter som har markkontakt och inte har källare under bostaden bör mätas med minst två dosor. Dessutom bör minst en lägenhet per våningsplan och ca 20 % av alla lägenheter i varje hus mätas. Även lägenheter där byggnadsmaterialet kan antas bidra till förhöjd radonhalt, samt i de lägenheter som angränsar till hiss- eller ventilationsschakt bör mätas. För mätning i flerbostadshus, kontakta ditt lokala Ocab-kontor.

Är du medlem i Villaägarna – beställ radondosor här till rabatterat pris.