Publicerad den 19 juni 2019

Vi planerar för det oplanerade

En skada är aldrig planerad och därför planerar vi vår verksamhet efter det. När det börjar brinna, ett åskväder drar fram med skyfall, en bränsletank börjar läcka, då gäller det att mobilisera.

Det inträffar alltid mycket skador på sommaren. Frågan är när och var. Ett åskväder med skyfall kan drabba Ystad, likväl som Borås, Boden och Stockholm. Sommaren 2018 var inget undantag och efter värmerekord i juli följde en av de mest intensiva veckorna Ocab sett uppdragsmässigt.

Telefonerna gick varma
Medan sommarlediga sökte sol eller skugga, beroende på tycke och smak, gick telefonerna varma hos Ocab i vecka 31. Nederbörd från åskmoln översvämmade snabbt källare, hisschakt, garage och andra lokaler.

Ocab Uppsala/Nina Jernsletten: ”Jag uppskattar att vi fick in 200 procent fler uppdrag denna vecka. Vi har 19 anställda och utökade med 12 inhyrda.”

Ocab Stockholm/Thomas Karhu: ”Jag uppskattar att vi var ute på cirka 40 akuta skador vecka 31 och vi fick säkert 25 larm om dagen, dvs 175 skadeärenden under veckan. Normalt är det cirka 5–6 akutjobb och 40 vanliga uppdrag per vecka.”

Ocab Dalarna/Lars Hagbohm: ”Vi fick 151 skadeärenden under vecka 31, mot normala 30 uppdrag. Av dessa ärenden var 130 akuta vattenskador.”

Med sommaren 2018 i färskt minne är vi redo för en ny sommar med oplanerade händelser. Det finns en fungerande bemanning på varje kontor och extra kapacitet att ta till när behoven växer. Vi står helt enkelt redo för det oplanerade och för kommande sommar.