journummer

Brådskande ärende (efter kontorstid)

Ring vår jour på 020-62 00 40.

Övrig tid, klicka här för kontaktuppgifter.

Ett riktigt höjdarjobb

Ett riktigt höjdarjobb

Ett riktigt höjdarjobb

Blixtar och dunder startade en brand i vindkraftverkets elskåp. Från skåpet på markplan spred sig sotet uppåt i det 55 meter höga tornet som blev som en väldigt effektiv skorsten. Det blev ett höjdarjobb i ordets verkliga bemärkelse.

Saneringsbehovet var uppenbart, men hur? Det var då Ocab fick frågan.

– Vi hade en idé, förklarar Torbjörn Lundström på Ocab i Örnsköldsvik. I en liknande brand i ett motsvarande vindkraftverk hade året innan sanerats med influgna specialister från Danmark och England. Kostnaden för den saneringen blev en takoffert för den nya.

– Vi klarade uppdraget på halva tiden och med ett bra resultat. Gissa om både vindkraftsägare och försäkringsbolag var nöjda.

Repklättring var nyckeln
Nyckeln för det framgångsrika arbetet var kunskap i repklättring. Saneringen inne i tornets tub, fyra meter i diameter, utfördes hängande
i selar och rep. Sanerarna använde sig dessutom av högtryckstvätt. Det kan låta självklart, förutom i ett vindkraftverk där själva hjärtat utgörs av elektronik och elektrisk transformator.

– Vår idé var egentligen enkel. Vi plastade in transformatorn och avfuktade samtidigt som vi tvättade. På så sätt kunde vi arbeta fort och samtidigt skydda all elektrisk utrustning. Det visade sig vara en väldigt bra lösning.

Maskinrummet som finns 55 meter upp i luften behövde också sanering. Här var det mycket syror i luften efter branden. Skillnaden mellan den saneringen och en motsvarande i vilken tekniskt utrustad industri som helst, var höjden och vinden. Det kan blåsa rejält på 55 meters höjd. Dessutom krävs speciella kunskaper för att kunna evakuera vid fara.

– Vi har gått en särskild stolp- och mastkurs. Händer något i maskinrummet måste vi kunna klättra ut och fira oss ner. Det finns inget annat sätt.

Snabbade på återstarten
Ocab kunde hantera uppdraget med lokal personal. Eftersom vindkraftverket står mitt ute i skogen fick all utrustning, som elverk, vattentankar och arbetscontainrar, transporteras dit. Det ställde krav på logistiken, men allt kom snabbt på plats. Därefter fick elskåpet bytas. Saneringen räddade övrigt.

– Alla var väldigt angelägna om att få igång verket snabbt. Stilleståndskostnaden är dyrbar, betonar Torbjörn Lundström. Utmaningen var rolig och det gick helt enligt vår plan.