Saneringen i Ljusdal som blev ett konstprojekt

Den 30 september 2015 utsattes kommunhuset i Ljusdal för en brandattack. Fem våningar med konst, lösöre, arkiv och ett helt bibliotek med en kilometer böcker rök- och sotskadades. Efter två års intensivt arbete har nu huset återinvigts och saneringsarbetet har blivit konst.

”Tre minuter i elva” heter konstprojektet av konstnären Nina Svensson. Hon blev kontaktad av aktiva Hälsinglands Konstgille som hade möjligheten att utnyttja projektet ”Låna en konstnär” från Sveriges Konstförening.

– Nina följde Ocabs arbete och hur konservatorn jobbade. I utställningen har konstnären reflekterat över tid och material i saneringen. Formerna av redskapen som varit viktiga för arbetet finns med. Det är hyllor, rengöringsflaskor, tejprulle och bubbel plast. En grön skogsplanta symboliserar framtid, berättar Anna Karin Astner, sekreterare i Hälsinglands Konstgille.

Packat, flyttat och sanerat
Konsten i huset, bland annat reliefer på hus och träfigurer av Anders Åberg, har packats in och flyttats till den saneringsfabrik Ocab skapade i Ljusdals gamla pepparkaksfabrik. Jimmy Molarin, arbetsledare på Ocab, kontaktade tidigt välrenommerade konservatorn Anna Bronzoni Catellani som Ocab samarbetar med.

– Sotet innehåller flera kemiska ämnen. Det är farligt, inte enbart för människor, utan också för konst då de fräter på föremålens bildyta. Arbetet med konservering av samtliga konstföremål har tagit 1,5 år och nästan alla föremål kunde räddas. De stora svårigheterna har varit att återställa färgskalan på de föremål som direkt angripits av värmen, säger Anna Bronzoni Catellani.

Känslomässigt värde
För Nina Svensson blev branden en utgångspunkt i hennes över gripande konstprojekt “Vad är er konst värd?”.

– Värdet av konst är både ekonomiskt och känslomässigt. Många har varit ledsna över att den lokala konsten har brunnit och rökskadats. Det kändes intressant att få en konstnärs bild av detta, säger Anna Karin Astner.

En veckas återinvigning
Sanering är en konst, nu också i bokstavlig mening. Utställningen avtäcktes i samband med att huset återinvigdes den 28 augusti. Efter Ljusdal ska utställningen på turné. Återinvigningen pågick i en vecka och politiker, tjänstemän, representanter från Ocab och byggföretag samt engagerade medborgare berättade om arbetet med huset.

Få igång verksamheterna
– Vi räknade efter och den första natten efter branden var vi 15 stycken på plats, därefter har det som mest varit 35 personer här från oss, säger Jimmy Molarin.

Tiotusen kvadratmeter har sanerats från sot, bit för bit, inklusive biblioteket där Ocab sanerade runt 30 000 böcker. Det har krävts mycket planering eftersom så många har varit inblandade och berörda. Alla kommunens instanser finns i samma hus och de har behövt komma tillbaka till sina arbetsplatser så fort som möjligt.
– Nu känns det skönt att det blev så bra och att Ljusdals kommun är nöjda, avslutar Jimmy Molarin.

Det fanns mycket speciell konst i kommunhuset som krävde mycket omsorgsfull hantering för att kunna räddas för framtiden.

– Konsten kunde räddas på grund av att den togs hand om inom kort tid efter branden. Hade man väntat hade slutresultatet inte blivit lika bra, säger konservator Anna Bronzoni Catellani. Foto: Atelje Catellani

 

 

Sanering är en konst, nu också i bokstavlig mening. ”Tre minuter i elva” heter konstprojektet av konstnären Nina Svensson. Foto Jimmy Molarin

Den 30 september 2015 gick en man fram till receptionen i Ljusdals kommunhus med en hink fylld med bensin, sekunderna efteråt flammande elden upp. Han greps, åtalades för grov mordbrand och dömdes senare till rättspsykiatrisk vård. Branden orsakade skador för mångmiljonbelopp. 

 

2 år efter brandattacken kunde kommunhuset återinvigas. Foto Jimmy Molarin