Tusen vattenskador på en söndag

Ocab Avfuktning i Malmö har normalt 700–800 pågående uppdrag. Idag är det 1880. Orsaken är främst det kraftiga skyfallet som drog över staden sista helgen i augusti.

– Det var katastrof. Det var knappt att jag själv kunde komma in till kontoret på söndagen. Alla viadukter var översvämmade, säger Robin Nilsson, vd för Ocab Avfuktning i Malmö.
Första insatsen var att pumpa ut vattnet från den egna källaren. Därefter ägnade den administrativa personalen hela söndagen åt att ta emot uppdrag. Fuktteknikerna var ute och hjälpte Ocabs sanerare med att tömma källare på vatten, vilket inte var lätt – det fanns ingenstans att göra av vattnet och det var tufft att ta sig fram. Vi fick avvakta så att vattnet hann rinna undan en del. Det fanns källare med 1,80 meter i takhöjd som var helt vattenfyllda.

Hjälp från alla håll
– Ocab har i Malmö en stor depå med avfuktare men de räckte inte och både avfuktare och personal lånades in från andra Ocab-kontor och avfuktare hyrdes också in från Tyskland och Holland. Vi har hyrt in cirka 500 stycken och har själva 800-900.
Avfuktning i Malmö har 22 medarbetare och Sanering har 65. Det är stora resurser i sig, men i ett sådant här läge märks det rikstäckande företagets styrka. Det går snabbt att skala upp.

Körde dygnet runt
– Under det akuta skedet i Malmö var åtta grupper samtidigt ute med 2-4 man i varje grupp. Arbetet pågick dygnet runt. Ocab besiktigar och lämnar åtgärdsförslag. Där det behövs går företaget vidare för att avfukta och sanera bort lukt. Regnvattnet var blandat med avloppsvatten, vilket självfallet förvärrar.

Stenhård belastning
– Normalt besiktigar vi en skada inom en dag. Men det har varit totalt omöjligt nu. All personal vi har tillgänglig jobbar för fullt från kontoren i Malmö, Helsingborg och Halmstad och det är hård belastning. Bland de större skadorna vi håller på med finns tio enplansradhus. De ligger i en sluttning och blev helt översvämmade. Där måste vi riva och torka lägenheterna så att de boende kan flytta tillbaka, avslutar Robin.

Började i Getinge
Men Malmö var inte först. När skyfallet kom var det redan full fart på jobben. Lokalkontoret i Halmstad var involverat i skadearbetet efter översvämningar i halländska Getinge en vecka tidigare. Just där har Ocab uppdraget att riva ut och torka i 25 radhuslägenheter.