Tuff sanering väntar efter branden vid Karolinska Institutet

I Stockholm byggs det nya forskningscentret Biomedicum vid Karolinska Institutet i Solna. Cellplast som skulle användas i bygget började i onsdags brinna häftigt med mycket kraftig rökutvecklingen.

– Vi ägnade hela onsdagskvällen och natten till torsdagen åt att sotsanera den stora aulan i en av de närliggande byggnaderna. Det uppdraget fick första prioritet, då en stor konferens var inplanerad till torsdagen, säger Helena Adamsson, produktionschef på Ocab.

Vid branden blev det så varmt att vissa glaspartier i nybygget sprack. Genom bland annat dessa sprickor har rök tagit sig in och skadat de tre nedersta våningsplanen.

Idag, fredag, startar saneringen av Biomedicum. Ocabs specialister kommer att arbeta hela helgen för att säkra att byggnadsarbetarna kan återuppta sitt arbete på måndag. Saneringen av varje våningsplan är en förutsättning för att kunna vistas där.

– Över allting finns minst en tunn hinna av sot. Sedan varierar mängden sot beroende på var du befinner dig. Varje våningsplan är på 6 400 kvadratmeter, men i nuläget koncentrerar vi oss på 3 x 1 100 kvadratmeter. Det är vad som krävs för att fortsätta byggnadsarbetet. Ett våningsplan ska vara klart direkt efter helgen, resten får vi arbeta med successivt.