Omfattande sanering efter storbrand i Jönköping

I fredags morse utbröt en kraftig brand i en kontorsfastighet i centrala Jönköping och farlig rök spred sig snabbt över ett stort område på grund av brinnande litiumbatterier. Branden var svårsläckt och krävde stora insatser av Räddningstjänst, Polis och Ocab, men lyckligtvis kom ingen person till skada.

Strax före tio på fredagen kom larmet om att en brand brutit ut i Kapsch-huset som är arbetsplats för ett 100-tal ingenjörer. Ocabs personal skickades dit omgående för skadebegränsning. Branden var svårsläckt och det tog över fyra timmar innan Räddningstjänsten hade branden under kontroll, först därefter kunde Ocab påbörja den akuta restvärdesräddningen vilket innebar vattensugning med hjälp av sugbilar samt ventilering och luktsanering.

En omfattande sanering av fastigheten har påbörjats, de flesta våningsplan rökskadades mer eller mindre och i fastigheten fanns stora mängder elektronisk utrustning som kräver specialisthantering.

Ocabs arbete på plats beräknas pågå under tre till fem månader och det kommer dröja minst ett halvår innan fastigheten är helt återställd.