Nu hotar vattnet det brandhärjade huset

Saneringsarbetet pågår nu för fullt i det brandhärjade trevåningshuset i Upplands-Bro, norr om Stockholm. Branden, som fick ett dramatiskt förlopp med flera skadade, spred sig upp på vinden och räddningstjänsten fick i går eftermiddag lyfta bort taket för att säkra fastigheten.

– Under det skedet fick vi lämna platsen på grund av rasrisken. Under kvällen kunde vi sedan återkomma för att fortsätta vårt arbete. Lägenheterna inte minst på översta plan är helt dränkta i vatten och vi måste sätta stopp för vidare skador, säger Örjan Lundin på Ocab.

Mycket går att rädda
Ocab jouren kopplades in tidigt på tisdagsmorgonen. Medan släckningsarbetet fortfarande pågick fick Ocabs personal besiktiga lägenheter för att undersöka vattenskador och eventuell förekomst av sot.

– Det är lägenheterna i två portar, totalt tolv lägenheter, som är så skadade att de måste saneras och renoveras. Främst är det vattenskador. Vår bedömning är ändå att mycket lösöre går att rädda med en snabb insats.

Skaffade ljus och värme
El och vatten är avstängt i dessa trappuppgångar. En första åtgärd Ocab satte in i går kväll var därför att skaffa fram byggel och värmefläktar.

– Det är minusgrader utomhus. Därför måste vi snabbt ha in värme för att vattenledningar inte ska frysa sönder, betonar Örjan Lundin.

Stoppar vattenflöden
Efter släckningen rinner det vatten ur väggar och innertak. Ocab går nu in och suger vatten för att stoppa vattenflödena. Därefter startar avfuktningen. Ytterligare en åtgärd är att förhindra att det regnar och snöar in. En provisorisk takduk läggs på plats innan det kan byggas ett mer permanent väderskydd. Det kommer att behövas för att täcka fastigheten under återställningsarbetet.