Luktproblem i Alexandria

Lukten skapade oro. Mikael Källström och Micke Janson från Ocab Södertälje fick återigen packa väskorna och bege sig iväg på spaning. Denna gång var målet Alexandria i Egypten.

Uppdragen från Statens Fastighetsverk och Utrikesdepartementet har tidigare lett Ocab till London och Bogotá för att utföra olika utredningar av inomhusmiljön på Sveriges ambassader. Nu gällde det Svenska institutet i Alexandria.

Personalen reagerade
Institutet är en del av Sveriges utrikesförvaltning och huserar i ett palats från 1925 vid Östra hamnen i Alexandria, Egyptens näst största stad. Utanför går en lång och bred gata längs med Medelhavet. Den var en del av problemet.

– Byggnaden hade sanerats mot skadedjur. Dessutom hade en del rum målats med oljefärg och parkett hade slipats och lackats, berättar Mikael Källström. Efter det mådde en del av personalen dåligt och lukten var väldigt påtaglig.

Mikael och Micke tog med sig en luftprovningsapparat för att kunna göra en utredning. De inspekterade byggnaden och tog prover.

– Vår analys visade att man vid saneringen hade använt lösningsmedel som var utspätt med naftalen. Det var vad som var problemet. Med tanke på trafiken var det svårt att ha öppna fönster för tillräcklig ventilation. Men lukten kommer att försvinna, även om det kan ta ett halvt år.

Tydligt besked
Analysen blev en rapport som beskrev problemet med inomhusmiljön. I det här fallet fanns inga gränsvärden att oroa sig för. De var väldigt nöjda med det beskedet, konstaterar Mikael Källström.

Svenska institutet i Alexandria finns i ett palats byggt av den svenske generalkonsuln och affärsmannen Carl Wilhelm von Gerber.