Här flyttar första huset i Kiruna

Nu går flyttlassen i Kiruna och hela hus lastas på trailers och körs bort i det unika stadsomvandlingsprojektet. Centrala delen av staden ska som bekant byta adress för att ge plats åt gruvnäringen.

Den första kulturbyggnaden som flyttades var B5:an, Arbetarbostaden 5 som byggdes 1899, och som den 24 maj i år kördes fem kilometer från Bolagsområdet till LKAB:s utvecklingsområde på Luossavaaras sluttning. Totalt åtta kulturbyggnader ska flyttas i år.
– Det är blandade och mycket känslor inför den här förändringen. Många människor är berörda, säger Lars-Ola Särkimukka, platschef på Ocab i Kiruna som nu är involverat i både flytt och rivning.

LKAB Fastigheter har gett PEAB uppdraget att flytta hus. Själva transporten svarar Veolia för. Ocab har i sin tur skottat under husen, pallat upp dem och hållit koll när maskinerna arbetade.
– Ett minst sagt intressant uppdrag. Jag hade min första lägenhet, 38 kvadratmeter, just i B5:an, konstaterar Lars-Ola Särkimukka.

Men alla hus går inte att flytta. Som det ser ut nu kommer cirka 5 000 bostäder och 700 000 kvadratmeter bostad- och lokalytor att ersättas i samband med samhällsomvandlingen i Kiruna och Malmberget.
– Just nu genomför vi en selektiv rivning av Tusen toner, ett kulturhus i Kiruna som en gång var en Konsumbutik. Vi har börjat med att riva panel och därefter går vi på den asbest som finns. Det dyker upp mycket av det hälsofarliga ämnet under rivningarna i staden, säger Lars-Ola Särkimukka.

Sedan Ocab öppnade i Kiruna för tre år sedan har kontoret växt till i dag tio medarbetare.
– Efterfrågan på våra tjänster är stor. Just nu arbetar vi till stor del med rivningsfirmor, men under våren har vi också tecknat ett stort antal avtal för sanerings- och underhållsarbeten för andra kunder. Det blir mycket jobb med det under 2018, och sedan väntar en ny stor rivningsetapp året därpå, konstaterar Lars-Ola Särkimukka.

På Kiruna kommuns webbsida kan du läsa mer om stadsomvandlingen.

Första huset på väg.Arbetarbostaden 5 lyftes upp och flyttades för att ge plats för gruvan i Kiruna. Foto: Patrik Mämmi/Ocab Kiruna