Förnyelse och tillväxt i Gällivare

Malmfälten är mitt inne i en stor omställning för att möta framtiden. Gruvorna expanderar och två samhällen berörs av flytt – runt LKAB i Malmberget ner till Gällivare.

Mitt i allt detta befinner sig Ocab. I Malmfälten är gruvnäringen hjärtat i samhället och en viktig del i Ocabs verksamhet. Kontoren i Gällivare och Kiruna jobbar både med stadsförnyelsen och med tjänster för att underhålla en effektiv gruvindustri i en tid av global konkurrens och klimatförändringar. Det innebär exempelvis en ökad efterfrågan på tjänster som ökar livslängden på maskiner i gruvan.

Is ger resultat
– Vi får fler förfrågningar på isblästring av motorer och pumpar. Det är viktigt att hålla dem rena för att de ska fungera problemfritt och så länge som möjligt. Användningsområdet är mycket stort då vi kan blästra elektronik utan att blöta ner och förstöra maskinerna. Det säger Sebastian Huhtala som har varit verksam i Gällivare i 14 år med uppdrag inom gruvnäringen och industrin. I våras blev han platschef när Ocab öppnade nytt kontor i Gällivare. Sedan har det varit full fart, från fem till 13 medarbetare på mindre än ett halvt år. Kontoret har även ett nära samarbete med kollegorna på Ocab i Kiruna.
– Vi hjälps åt med rivningar. Efterfrågan för vår del handlar just nu främst om sanering av asbest
och PCB och efter bränder.

Sexhundra fönster
Ett exempel är det stora fönsterbytet i sju hyresfastigheter i kvarteret Samariten i Gällivare. Sexhundra fönster PCB-saneras och där utöver planerar Ocab för sitt erbjudande för rivning av de äldre byggnaderna runt gruvan i Malmberget.
– Gruvnäringen har särskilda behov som vi satsar på att erbjuda lösningar för inom sanering och underhåll. Vi arbetar hårt för att kunderna ska vara nöjda med vad vi gör och en viktig aspekt är att vi är tillgängliga dygnet runt, säger Sebastian Huhtala. Det har verkligen varit full fart sedan kontoret öppnade i maj och vi behöver fler medarbetare till Gällivare. Jag blir inte förvånad om vi är tio personer till om något år.

Här i Aitik i Gällivare används några av världens största maskiner för att bryta malmfyndigheten. Ocab satsar hårt för gruvnäringen med tjänster för förnyelse av samhället och för livsförlängande underhåll av maskiner.
Foto: Madeleine Tjärnlund