Fann järnåldersgrav efter knappfynd

När Ocabs saneringstekniker kröp i grunden under Styrnäs kyrka hittade han en knapp. En liten knapp, 35 millimeter i diameter, som låg väl dold i mörkret i det minimala utrymmet.

Ocab har rutiner för den här typen av uppdrag. Det var självklart att ta hand om fyndet och väl uppe i ljuset framträdde det medeltida motivet. Vad var det för knapp, var kom den ifrån? Och kunde det finnas mer av intresse under kyrkgolvet?

– Fyndet och att det funnits en medeltida kyrka på platsen gjorde att en arkeologisk undersökning genomfördes, berättar arkeolog Ola George på Murberget, Länsmuseet i Västernorrland.

Grävde vidare
Arkeologerna grävde i den minimala öppningen i kyrkgolvet och fann en grav från järnåldern, cirka 300–400 e Kr. I graven fanns keramik, en sländtrissa, järnfragment med kopparlegering, en pärla och brända ben.

– Det var en kremationsgrav, brandlagret syntes tydligt när vi grävt en bit. Det var väldigt speciellt att vi gjorde detta fynd, trots att vi bara kunde gräva på en yta av en kvadratmeter.
Sedan tidigare vet man att det på slänten utanför kyrkan finns ett bevarat gravfält. Det förefaller som om kyrkan har byggts mittpå.

Det ena gav det andra
Så först av allt en observant saneringstekniker som hittar en knapp. Detta leder till upptäckten av en järnåldersgrav och en ökad förståelse för vår historia.
Men hur var det då med knappen? Vi frågar Maria Nordlund, arkeolog och kulturarvspedagog på Murberget. Hon har sökt svaret.

Romantisk era
– Knappen är inte så gammal som man kan tro. Den här typen av knappar kom med nationalromantiken på 1870–80-talen. Alla har medeltida motiv, en del sprungna ur fantasi, andra kopplade till kända poem, berättelser etc. Just det här motivet är ”Riddare av den heliga graal”. Knapparna tillverkades i USA men även i England och Tyskland, och kunde bäras både av män och av kvinnor. Det är en hantverksprodukt av hög kvalitet i mässing, antingen gjuten eller pressad, och signalerade att man hade råd med flärd och utsmyckning.
Hur kom knappen till Styrsnäs? Där får vi sätta fart på fantasin. I alla fall – knappen lossnade, försvann ner i en springa och var oåtkomlig nästan 150 år.