Ett hungrigt vatten – tekniken som äter smuts

Ett hungrigt vatten. Det är en amerikansk beskrivning på det ultrarena vatten som Ocab bland annat använt för att tvätta husfasader efter den stora skogsbranden förra sommaren.

Ultrarent vatten är ett avmineraliserat och avjoniserat vatten med extremt låg konduktivitet (elektrisk ledningsförmåga). Det bryter bindningarna mellan smuts och underlag. Tekniken togs ursprungligen fram för att tvätta stora glaspartier. Fördelen är att ultrarent vatten ersätter traditionella kemikalier för att lösa smuts på fasaderna. Det krävs inte heller högt tryck. Det ultrarena vattnet läggs på med en mjuk borste och rinner ut med få liter per minut.

Här startade det
Först ut med ultrarent vatten i Ocab-gruppen var Ocab Värmland som började med tekniken redan för 15 år sedan. Varje år tvättar Ocab 300–500 fasader i Värmlands län. Det är en smidig teknik. Varför använda kemikalier när det inte behövs, undrar Patrik Olsson Ocab Värmland.

Fungerar utmärkt
Patriks erfarenhet är att ultrarent vatten fungerar utmärkt på trä- och plåtfasader och med fördel kan användas även på putsade ytor. Eftersom vi arbetar med lågt tryck slipper vi att täcka. Vi kan också arbeta med reglerbara skaft i kolfiber och därmed rengöra exempelvis balkongfronter 20–21 meter upp. Då slipper vi liftar. Vi sparar miljö och samtidigt pengar till våra kunder. Ultrarent vatten är också utmärkt för solceller, för byggstädning eftersom vattnet binder damm, och sotskador i källare där vi inte gärna vill gå in med högtryckstvätt. En stor kundgrupp är måleriföretag som ser fördelen av att vi tvättar fasaderna före målningen.